Філософія постплагіату та формування відкритого простору загального знання в цифровій освіті - Пригодій, Микола Анатолійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Обґрунтовано нову філософсько-освітню доктрину, яка відповідає викликам глобальної цифрової трансформації та стрімкого розвитку технологій штучного інтелекту. Доводиться необхідність переосмислення традиційних підходів до навчання через відмову від застарілої концепції індивідуалізованого знання на користь формування відкритого, мережевого простору загального знання. У роботі критично переглянуто класичне розуміння академічного плагіату в контексті використання генеративних моделей штучного інтелекту та запропоновано нову парадигму сприйняття цифрових ресурсів як когнітивного розширення людського мислення. /// EN: A new philosophical and educational doctrine has been put forward, one that addresses the challenges posed by global digital transformation and the rapid development of artificial intelligence technologies. The paper argues for the need to rethink traditional approaches to learning by moving away from the outdated concept of individualised knowledge in favour of creating an open, networked space of shared knowledge. This paper critically re-examines the traditional understanding of academic plagiarism in the context of the use of generative artificial intelligence models and proposes a new paradigm for viewing digital resources as a cognitive extension of human thought.
Keywords: цифрова трансформація освіти; штучний інтелект; постплагіат; колективний інтелект; мережеве знання; digital transformation of education; artificial intelligence; postplagiarism; collective intelligence; networked knowledge