Економічне обґрунтування напрямів розвитку підприємства: кваліфікаційна робота ОС «Магістр»: спец. 076 Підприємництво та торгівля ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» - Ліподаєв, Ігор (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Стратегічний розвиток підприємств енергетичного сектору набуває критичного значення в сучасних умовах, особливо з огляду на воєнні виклики та євроінтеграційні процеси. Початок повномасштабної війни в Україні кардинально змінив умови функціонування електроенергетичної галузі, висунувши на перший план питання енергетичної безпеки держави. Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія “Укренерго”» є підприємством стратегічного значення, що відповідає за стабільну роботу Об’єднаної енергосистеми України. У період воєнного стану компанія продемонструвала критичну роль у забезпеченні енергетичної безпеки: після початку вторгнення у 2022 році НЕК «Укренерго» оперативно перевела енергосистему в ізольований режим та здійснила екстрену синхронізацію з європейською мережею ENTSO-E. Цей крок не лише підвищив надійність енергопостачання в умовах бойових дій, а й став фундаментом для подальшої інтеграції української енергосистеми до загальноєвропейського енергетичного простору.
Keywords: розвиток підприємства; цифровізація мереж; енергетика; енергоефективність