Звіт про науково-дослідну роботу (проміжний) Програма 1 «Розробити адаптовані до умов півдня України енергоощадні технології і комплекси машин на основі нових енергетичних засобів» - Надикто, Володимир Трохимович; Надыкто, Владимир Трофимович; Nadykto, Volodymyr; Кюрчев, Володимир Миколайович; Кюрчев, Владимир Николаевич; Kiurchev, Volodymyr; Шабала, М.; Аюбов, Абдулмелік Мухтарович; Аюбов, Абдулмелик Мухтарович; Aiubov, Abdulmelik; Кувачов, Володимир Петрович; Kuvachov, Volodymyr; et al. (Мелітополь: ТДАТУ, 2013)
Звіт про НДР: 20 с. тексту, 5 рис., 2 табл., 14 джерел, 1 додаток на 1 с. Об'єкти досліджень: машинно-тракторні агрегати на основі тракторів ХТЗ-16132 і ХТЗ-17022. Мета роботи: Розширення функціональних можливостей і ефективності використання тракторів сімейства ХТЗ-160 і ХТЗ-170 у складі машинно-тракторних агрегатів. Методи досліджень: Лабораторно - польові роботи здійснювали з використанням оригінальних та стандартних методик. Обробку експеримента-льних даних проводили на ЕОМ із застосуванням основ математичної статистики, кореляційного та спектрального аналізів. В результаті проведених досліджень: - запропоновано аналітичну залежність для розрахунку необхідної потужності двигуна енергетичного засобу з урахуванням його номінального тягового зусилля, а також умов практичної експлуатації; - проведено лабораторно-польові випробування трактора загального призначення ХТЗ-17022 з 12-и рядною просапною німецькою сівалкою «Optima», встановлено основні експлуатаційно-технологічні по-казники роботи нового агрегату; - сформульовано вимоги до механізатора, робота якого може забезпечити задовільну прямолінійність руху просапного машинно - тракторного агрегату на основі трактора з шарнірно-зчленованою рамою; - здійснено випробування трактора ХТЗ-17022 на прямій сівбі озимої пшениці сівалкою CPH 20/2010F; - модернізовано плуг-чизель для здійснення глибокого смугового обробітку грунту для реалізації вирощування просапних (і інших) сільськогосподарських культур за новою «strip-till»-технологією.
Keywords: трактор; агрегатування; знаряддя; грунт; машинно-тракторний агрегат; експлуатаційно-технологічні показники; технологічна універсальність