Вплив строків висіву насіння на фотосинтетичну діяльність базиліку в умовах плівкових теплиць - Прісс, Олеся Петрівна; Присс, Олеся Петровна; Priss, Оlesia; Бурдіна, І. О. (Миколаївський національний аграрний університет, 2017)
UK: У статті досліджено вплив різних строків висіву насіння п’яти сор- тів базиліку на продуктивність рослин, накопичення ними сухих ре- човин, площу листової поверхні та її пігментний комплекс в умовах плівкових теплиць з технічним опаленням. Встановлено, що на рівень чистої продуктивності фотосинте- зу (ЧПФ) васильків справжніх у більшій мірі впливав фактор сорту: 93,5%. За фотосинтетичною діяльністю виділялися сорти Сяйво та Рутан, ЧПФ яких більша за контрольний сорт Бадьорий в 1,5 - 2,0 рази відповідно. Збільшення рівня ЧПФ пояснюється більшою площею листя, фондом пігментів та інтенсивнішим їх функціонуванням, що, в свою чергу, вплинуло на зростання кількості сухих речовин. RU: В статье исследовано влияние различных сроков посева семян пяти сортов базилика на продуктивность растений, накопление ими сухих веществ, пло- щадь листовой поверхности и ее пигментный комплекс в условиях пленочных теплиц с техническим отоплением. Установлено, что на уровень чистой продуктивности фотосинтеза (ЧПФ) базилика в большей степени влиял фактор сорта: 93,5%. По фотосинтетичес- кой активности выделялись сорта Сяйво и Рутан, ЧПФ которых выше, чем у контрольного сорта Бадёрый в 1,5 - 2,0 раза соответственно. Такое увеличе- ние уровня ЧПФ объясняется большей площадью листьев, фондом пигментов и болем интенсивным их функционированием, что, в свою очередь, повлияло на увеличение количества сухих веществ. EN: With the expansion of the range and appearance in the production of new species and varieties of valuable and rare greens, especially aromatic, establishment of their optimal parameters of basic agricultural practices of cultivation now has special practical importance. Growing greens in greenhouse conditions solves the problem of seasonal consumption and range, so the improved growing technology of green vegetable crops in greenhouses conditions is so important. The infl uence of diff erent seed sowing terms of fi ve basil varieties on plant productivity, their accumulation of solids, leaf surface area and its pigment complex under conditions of greenhouses with industrial heating are studied in the article. It was determined that netphotosynthetic productivity(NPP) of basil was infl uenced more by the factor of the variety: 93.5%. According to photosynthetic activity, the varieties Siaivo and Rutan were distinguished, the NPP of those was higher than of Bad`oryi control variety by 1.5 to 2.0 times, according to the studied varieties.
Infl uence of sowing terms on photosynthetic activity of basil in the conditions of the greenhouses
Влияние сроков посева семян на фото- синтетическую деятельность базилика в условиях пленочных теплиц
Keywords: базилік; насіння; строки висіву; біомаса; площа листя; пігментний комплекс; чиста продуктивність фотосинтезу; базилик; семена; сроки высева; биомасса; площадь листьев; пигментный комплекс; чистая продуктивность фотосинтеза; basil; seeds; sowing terms; biomass; leaf area; pigment complex; net photosynthetic productivity