Застосування технології дизайн-мислення в початковій школі як засобу розвитку креативності та навичок вирішення проблем - Швардак, Маріанна Василівна; Вотьканич, Марина (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У роботі досліджено потенціал технології дизайн-мислення як інструменту розвитку творчого потенціалу та когнітивної гнучкості молодших школярів. Проаналізовано п’ятиетапну модель дизайн-процесу та її роль у формуванні інноваційної компетентності учнів у контексті Нової української школи. Визначено роль учителя як фасилітатора, що сприяє створенню людиноцентрованого освітнього середовища через практичну проєктну діяльність. /// EN: The paper explores the potential of design thinking technology as a tool for developing creativity and cognitive flexibility in primary school students. The fivestage model of the design process and its role in the formation of students’ innovative competence in the context of the New Ukrainian School are analyzed. The role of the teacher as a facilitator who contributes to the creation of a human-centered educational environment through practical project activities is defined.
Keywords: дизайн-мислення; початкова школа; креативність; вирішення проблем; емпатія; Нова українська школа; design thinking; primary school; creativity; problem solving; empathy; New Ukrainian School