Аналіз впливу вищих гармонійних складових на роботу електромеханічних перетворювачів - Попова, Ірина Олексіївна; Попова, Ирина Алексеевна; Popova, Iryna (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
В електричних колах 0,4 кВ систем електропостачання об’єктів з нелінійними електричними навантаженнями спостерігається значне спотворення форм кривих напруги. Сучасні системи керування електроприводами використовують частотні перетворюючі установки, вентильні і частотно-керовані двигуни. При цьому в мережі живлення двигунів, у їхніх нелінійних струмах і напругах мають місце вищі гармонічні (ВГ) складові. Вони створюють в трифазній системі пряму послідовність (1-, 4-, 7, 13-у і таке інше), зворотну послідовність (2-, 5-, 8, 11-у і таке інше) і нульову послідовність (гармоніки, кратні трьом).
Keywords: електропостачання; напруга; електропривод; двигуни