Застосування штучного інтелекту для оптимізації агротехнологічних процесів - Холодняк, Юлія Володимирівна; Гавриленко, Євген Андрійович; Kholodniak, Yuliia; Havrylenko, Yevhen (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Сучасне сільське господарство перебуває під впливом глобальних викликів: війни, зміна клімату, обмеженість природних ресурсів та необхідність забезпечення продовольчої безпеки. В умовах підвищеної конкуренції та економічної нестабільності агропідприємства змушені шукати нові способи оптимізації процесів, підвищення ефективності та зменшення витрат. Традиційні підходи до управління агротехнологічними процесами часто не забезпечують належної гнучкості та швидкості адаптації до змін. Штучний інтелект (ШІ) відкриває нові можливості для сільського господарства, завдяки здатності аналізувати великі обсяги даних, прогнозувати події та автоматизувати рутинні процеси. Зокрема, алгоритми машинного навчання можуть допомогти в управлінні врожайністю, точному землеробстві та системах поливу, що сприяє ефективнішому використанню ресурсів. Комп’ютерний зір дозволяє вчасно виявляти шкідників та хвороби рослин, а роботизовані системи з ШІ м ожуть виконувати такі завдання, як посів та з бір урожаю, значно зменшуючи потребу в людській праці.
Keywords: штучний інтелект; АПК; оптимізації використання ресурсів; інтеграція Big Data; безперервний моніторинг