Дослідження коливального руху фронтально навішеної на трактор гичкозбиральної машини - Булгаков, Володимир Михайлович; Булгаков, Владимир Михайлович; Bulgakov, Volodymyr; Ігнатьєв, Євген Ігорович; Игнатьев, Евгений Игоревич; Ihnatiev, Yevhen (Житомирський національний агроекологічний університет, 2016)
UK: Широке використання фронтально навішених на просапний трактор гичкозбиральних машин з роторними гичкозрізальними апаратами, а також значне підвищення робочих швидкостей збирання спричиняють інтенсивні їх коливання в повздовжньо-вертикальній площині, що знижує якість обрізання головок коренеплодів і викликає значні втрати гички. Тому виникає необхідність теоретичного дослідження коливального руху в повздовжньо-вертикальній площині гичкозбиральної машини, що фронтально навішена на колісний трактор. Для цього розроблена розрахункова математична модель руху гичкозбиральної машини, на основі використання вихідних рівнянь динаміки у формі Лагранжа 2-го роду. Відповідно до розробленої еквівалентної схеми, обраних узагальнених координат і виконання необхідних математичних перетворень отримана система, що складається із двох нелінійних диференціальних рівнянь, які описують коливання ротаційного ріжучого апарата гичкозбиральної машини в повздовжньо-вертикальній площині при русі її пневматичних копіюючих коліс по нерівностях поверхні ґрунту. RU: Широкое использование фронтально навешенных на пропашной трактор ботвоуборочных машин с роторными ботвосрезающими аппаратами, а также значительное повышение рабочих скоростей уборки вызывают интенсивные ее колебания в продольно-вертикальной плоскости, что снижает качество обрезки головок корнеплодов и вызывает значительные потери ботвы. Поэтому возникает необходимость теоретического исследования колебательного движения в продольно-вертикальной плоскости ботвоуборочной машины, которая фронтально навешена на колесный трактор. Для этого разработана расчетная математическая модель движения ботвоуборочной машины, на основе использования исходных уравнений динамики в форме Лагранжа 2-го рода. В соответствии к разработанной эквивалентной схеме, выбранных обобщенных координат и выполненных необходимых математических преобразований получена система, которая состоит из двух нелинейных дифференциальных уравнений, которые описывают колебания ротационного режущего аппарата ботвоуборочной машины в продольно-вертикальной плоскости при движении ее пневматических копирующих колес по неровностям поверхности почвы.
Keywords: буряк цукровий; гичка; ріжучий апарат; агрегатування; просапний колісний трактор; коливання; диференціальні рівняння; свекла сахарная; ботва; режущий аппарат; агрегатирование; пропашной колесный трактор; колебания; дифференциальные уравнения