Обґрунтування параметрів системи технологічного обліку електричної енергії - Ковальов, Олександр Вікторович; Ковалев, Александр Викторович; Kovalov, Oleksandr; Герасименко, В. П.; Синявський, О. Ю. (My University, 2019)
UK: Електронні лічильники забезпечують більш широкий інтервал вхідної напруги, дозволяють легко організувати багатотарифні системи обліку, дозволяють переглянути кількість спожитої енергії за певний період, вимірюють споживану потужність, легко вписуються в конфігурацію систем АСКОЕ та мають деякі додаткові сервісні функції, які полягають в програмному забезпеченні мікроконтролера, який є неодмінним атрибутом сучасного електронного лічильника електроенергії. Відомо, що однією з затратних статей влаштування системи АСКУЕ є лічильник. Від його функцій залежить характеристика і можливості всієї системи. Мета дослідження - обґрунтування та дослідження пристрою безперервного технологічного обліку електричної енергії по кожній фазі кожної лінії з можливістю довготривалого накопичення, збереження та швидкого виведення результатів вимірювання. Розроблено пристрій для безперервного технологічного обліку електричної енергії по кожній фазі кожної лінії живлення з можливістю довготривалого накопичення, збереження та швидкого виведення результатів вимірювання. Система складається з окремих вимірювальних блоків (до 256) та сервера збирання даних. Звіти, що формуються на базі даних, отриманих з вимірювальних блоків, дозволяють отримати глибоку деталізацію всіх основних параметрів (напруга, струм, повна потужність, активна потужність, реактивна потужність, коефіцієнт потужності) не тільки для окремої лінії, а і для окремої фази. Загальна похибка обчислення електричної енергії складає 5 %, що можна вважати достатнім для технологічного обліку. До вимірювальних блоків можна приєднувати контролери керування конденсаторними установками з метою підвищення значення коефіцієнта потужності, а також інтегрувати до системи релейного захисту. RU: Электронные счетчики обеспечивают более широкий интервал входного напряжения, позволяют легко организовать многотарифные системы учета, пересмотреть количество потребленной энергии за определенный период, измеряют потребляемую мощность, легко вписываются в конфигурацию систем АСКУЭ и имеют некоторые дополнительные сервисные функции, которые заключаются в программном обеспечении микроконтроллера, который является непременным атрибутом современного электронного счетчика электроэнергии. Известно, что одной из затратных статей устройства системы АСКУЭ является счетчик. От его функций зависит характеристика и возможности всей системы. Цель исследования - обоснование и исследование устройства непрерывного технологического учета электрической энергии по каждой фазе каждой линии с возможностью длительного накопления, хранения и быстрого вывода результатов измерения. Разработано устройство для непрерывного технологического учета электрической энергии по каждой фазе каждой линии питания с возможностью длительного накопления, хранения и быстрого вывода результатов измерения. Система состоит из отдельных измерительных блоков (до 256) и сервера сбора данных. Отчеты, которые формируются в базе данных, полученных с измерительных блоков, позволяют получить глубокую детализацию всех основных параметров (напряжение, ток, полная мощность, активная мощность, реактивная мощность, коэффициент мощности) не только для отдельной линии, но и для отдельной фазы. Общая погрешность вычисления электрической энергии составляет 5%, что можно считать достаточным для технологического учета. К измерительным блокам можно присоединять контроллеры управления конденсаторными установками с целью повышения значения коэффициента мощности, а также интегрировать в систему релейной защиты. EN: Electronic meters provide a wider range of input voltages, make it easy to organize multi-tariff metering systems, allow you to review the amount of energy consumed over a period of time, measure power consumption, fit easily into the configuration of ACE systems and have some additional service features that include microcontroller software. is an indispensable attribute of a modern electronic electricity meter. It is known that one of the costly articles of the installation of the ACMS system is a meter. Its features depend on the characteristics and capabilities of the entire system. The purpose of the study is to substantiate and study the device of continuous technological accounting of electric energy on each phase of each line with the possibility of long-term accumulation, storage and quick output of the measurement results. A device has been developed for continuous technological accounting of electrical energy for each phase of each power line, with the possibility of long-term accumulation, storage and rapid output of the measurement results. The system consists of separate measuring units (up to 256) and a data collection server. The reports generated from the database obtained from the measurement units allow for a deep detailing of all the main parameters (voltage, current, full power, active power, reactive power, power factor) not only for a single line, but also for a separate phase. The total error in the calculation of electricity is 5 %, which can be considered sufficient for technological accounting. The control units of the condenser units can be connected to the measuring units in order to increase the value of the power factor and to be integrated into the relay protection system.
Обоснование параметров системы технологического учета электрической энергии
Rationale of system parameters electricity technological accounting
Keywords: електрична енергія; облік споживання; потужність; мікросхема; двійковий код; электрическая энергия; учет потребления; мощность; микросхема; двоичный код; electric power; metering; power; chip; binary code