Формування доходів та витрат мисливських господарств : дис. ... докт. філософії, спец. 076 - Соболевська, Ольга Олегівна; Sobolevska, O.O. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2024)
Дисертація присвячена удосконаленню теоретико-методичних підходів і розробці практичних рекомендацій щодо формування доходів та витрат мис- ливських господарств та виділенню напрямів, які не знайшли достатнього ви- світлення в економічній науці. У першому розділі «Теоретико-методичні засади формування доходів та витрат мисливських господарств» розкрито економічну сутність та особливості формування доходів та витрат мисливських господарств; розглянуто історичні та правові аспекти розвитку мисливського господарства України; виокремлено методичні засади формування доходів та витрат у площині беззбиткового роз- витку мисливських господарств. У другому розділі «Оцінка стану формування доходів та витрат мислив- ських господарств» проведено дослідження економічної діяльності мисливських господарств; проаналізовано стан ресурсних можливостей мисливських господарств щодо можливостей відтворення біорізноманіття; удосконалено системний аналіз доходів та витрат на засадах імплікації організаційних форм ведення мисливських господарств. У третьому розділі «Стратегічні напрями формування доходів та витрат мисливських господарств» удосконалено фундаментальні інструменти систем- ного підходу до формування доходів та витрат мисливських господарств; роз- роблено модельну конструкцію витратно-ресурсних компонент економічної діяльності мисливських господарств; сформовано стратегію беззбиткового розвитку мисливських господарств повоєнного періоду на засадах екологічної полі- тики. Запропоновано в районах Запорізької області (Мелітопольський, Бердянський та Запорізький райони), з позиції державно-приватного партнерства, об’єднати 8 мисливських господарств на рівні Державного регіонального управління лісового та мисливського господарства України (439,67 тис. га – 24,2% території мисливських угідь Запорізької області), 10 - організації Українського товариства мисливців та рибалок (549,59 тис. га – 30,3% ) та 15 користувачів інших форм власності (824,38 тис. га – 45,5% території мисливських угідь Запорізької області). В період деокупації території та за умови бюджетного інвестування об’єднаних мисливських господарств Запорізької області, їх рівень беззбиткового розвитку за адитивного прогнозу на 2024-2026 рр. буде щороку підвищуватися в середньому на 20,6 %, за мультиплікативного прогнозу – на 12,3%.////////////// The dissertation is devoted to the improvement of theoretical and methodologi- cal approaches and the development of practical recommendations for the formation of income and expenses of hunting farms and the selection of areas that have not found sufficient coverage in economic science.
Formation of income and expenses of hunting farms.
Keywords: доходи; витрати; ресурсне забезпечення; окупність витрат; інституційно-правові інструменти; беззбитковість розвитку мисливських господарств; еколого-економічні інструменти; екологічна стійкість природного капіталу; біорізноманіття; мисливське районування; income; expenses; resource provision; cost recovery; institutional and legal instruments; ecological and economic instruments; biodiversity; break-even development of hunt- ing farms; ecological sustainability of natural capital; hunting zoning