Аналіз фітотоксичності нафтозабруднених ґрунтів - Колєснікова, Л. А.; Федюшко, М. П. (ПДАА, 2015)
Проведено аналіз токсичного впливу сирої нафти на анатомо-морфологічні показники листкової пластинки (далі – ЛП) проростків пшениці ярої, вирощених на ґрунті з модельованим забрудненням. Встановлено три основні ефекти впливу сирої нафти на морфологію ЛП модельної тест-культури׃ стимуляція анаболічних процесів хлоренхіми; резистентність (стійкість проростків пшениці ярої до впливу нафтового забруднення ґрунту); фітотоксичний ефект, що викликає розвиток атрофії та деструкції клітин хлоренхіми й призводить до загибелі проростків.
Keywords: морфометрія; хлоренхіма; хлоропласти