Цифровізація професійної орієнтації та консультування з кар’єри - Закатнов, Дмитро Олексійович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Перехід на дистанційну й змішану форми навчання, зумовлений російською військовою агресією, потребує забезпечення закладів освіти сучасними комп’ютерними програмами профорієнтаційного спрямування, доступними не лише на шкільних комп’ютерах, а й для здійснення профорієнтаційної роботи та консультування з професійної кар’єри в дистанційній формі для усіх учнів, незалежно від місця їх перебування та локації закладу освіти. Сьогодні в Україні функціонує декілька порталів, які надають можливість в онлайн режимі надавати безкоштовні послуги з професійної консультації, професійної інформації, професійного підбору тощо. При цьому існує багаторічний зарубіжний позитивний досвід здійснення інформатизації професійної орієнтації та консультування з професійної кар’єри учнівської молоді, який може бути використаним у системі освіти України. /// EN: The transition to distance and mixed forms of education, caused by Russian military aggression, requires the provision of educational institutions with modern career guidance computer programs, available not only on school computers, but also for conducting career guidance work and professional career counseling remotely for all students, regardless of their place of stay and the location of the educational institution. Today, several portals operate in Ukraine, which provide the opportunity to provide free online services for professional consultation, professional information, professional selection, etc. At the same time, there is a long-term positive foreign experience of informatization of professional orientation and counseling on the professional career of schoolchildren, which can be used in the education system of Ukraine.
Keywords: професійна орієнтація; консультування з професійної кар’єри; здобувачі освіти; цифрові технології; інтерактивні методи; vocational guidance; professional career guidance; education seekers; digital technologies; interactive methods