Дослідження закономірностей виникнення виробничих небезпек та травмонебезпечних ситуацій в аграрному секторі економіки України - Рогач, Юрій Петрович; Рогач, Юрий Петрович; Rohach, Yurii; Зоря, Михайло Віталійович; Зоря, Михаил Виталиевич; Zoria, Mykhailo (ТДАТУ, 2021)
Робота на сільськогосподарських машинах традиційно вирізняється високими фізичними навантаженнями на тракториста машиніста внаслідок інтенсифікації виробничих процесів, супроводжується шумом, вібрацією та запиленістю, рівні яких перевищують допустимі нормативи у декілька разів, а температура повітря в кабіні вітчизняних тракторів іноді сягає 35 і більше °С, що не відповідає сучасним вимогам безпеки та гігієни праці. До того ж, аналіз виробничого травматизму, в тому числі зі смертельним наслідком, в аграрному секторі економіки України, проведений за період 2015-2020 рр., показує, що в умовах агропромислового виробництва більшість травм виникає внаслідок порушення правил дорожнього руху, недоліків під час навчання безпечним прийомам праці, незадовільного технічного стану транспортних засобів, порушення трудової й виробничої дисципліни, недосконалості технологічних процесів, конструкторських недоліків машин тощо. Тому постає питання про необхідність створення для аграріїв інформаційної бази системи моніторингу виробничих небезпек. В свою чергу ця інформаційна база повинна враховувати всі травмонебезпечні чинники, що сприятиме прогнозуванню майбутніх подій для унеможливлення створення аварійних та травмонебезпечних ситуацій.
Keywords: виробнича небезпека; сільськогосподарські машини; нещасні випадки