Моделювання процесу очищення рицинової олії в електричному полі - Журавель, Дмитро Павлович; Дідур, В. В.; Zhuravel, Dmytro (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Для очищення рицинової олії від фосфатидів попередньо здійснюють їх гідратацію при концентрації води 1,5 … 2 %. Видалення гідратованих фосфатидів пов’язане з певними особливостями: велика в’язкість рицинової олії та її спроможність утримувати гідратовані фосфатиди в майже колоїдному стані. Крім того після очищення олія потребує видалення остатків води [1-3]. Технологія електричного очищення олії полягає в наступному. Після проведення гідратації емульсія підігрівається до температури близько 100 °С. і надходить в ємність, в якій встановлено систему електродів у вигляді паралельних циліндрів. На електроди подається змінна висока напруга, що створює в міжелектродному просторі електричне поле. Величина напруги повинна бути якомога високою, але такою, щоб не виник електричний пробій рідини.
Keywords: моделювання процесу очищення рицинової олії; математична модель; технологія електричного очищення олії