Підвищення ефективності транспортування електроенергії магістральними електричними мережами (21ЕЕД.11960563.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - Кот, Анастасія Андріївна (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
UA: У кваліфікаційній роботі запропоновано заходи з підвищення ефективності передачі електричної енергії в магістральних мережах напругою 330 та 750 кВ. В першому розділі кваліфікаційної роботи наведено дані про підприємство та його діяльність, проведено аналіз магістральних мереж та ефективність передачі ними електричної енергії. В другому розділі кваліфікаційної роботи проаналізовано втрати електричної енергії в електричних мережах та методи їх розрахунку. Розглянуто структуру втрат електроенергії в магістральних мережах. Проаналізовано втрати активної потужності на корону в проводах повітряних ліній, їх залежність від погодних факторів та методи їх визначення. У третьому розділі розглянуто методи оперативного визначення залежності втрат активної потужності на корону від напруги у високовольтних лініях. У четвертому розділі Запропоновано використовувати інформаційнодіагностичний комплекс в складі програмно-технічних комплексів енергопостачальних компаній для оперативного визначення втрат на корону. Запропоновано зменшення втрат активної потужності на корону шляхом регулювання рівня напруги в мережі на основі отриманих даних від інформаційно-діагностичного комплексу. В роботі проведено техніко-економічні розрахунки. Запропоновані заходи дозволять скоротити втрати електричної енергії в магістральних мережах і отримати економічний ефект у розмірі 55,1 тис. грн. на одну магістральну лінію напругою 330 кВ. Термін окупності капіталовкладень становить 4,4 роки. /// EN: The qualification’s thesis proposes measures to improve the efficiency of electric power transmission in main networks with voltage levels of 330 and 750 kV. The first chapter of the qualification thesis presents information about the enterprise and its activities, and analyzes main power networks and the efficiency of electric power transmission through them. The second chapter analyzes electric energy losses in power networks and methods for their calculation. The structure of power losses in main networks is considered. Losses of active power due to corona in overhead line conductors, their dependence on weather factors, and methods for their determination are analyzed. The third chapter considers methods for the operational determination of the dependence of active power losses due to corona on voltage in high-voltage lines. The fourth chapter proposes to use an information and diagnostic complex as part of the hardware–software systems of power supply companies for the operational determination of corona losses. A reduction of active power losses due to corona is proposed by regulating the voltage level in the network based on data obtained from the information and diagnostic complex. Technical and economic calculations were performed in the thesis. The proposed measures will reduce electric energy losses in main networks and provide an economic effect of UAH 55.1 thousand per one 330 kV main transmission line. The payback period of capital investments is 4.4 years.
Improving the Efficiency of Electric Power Transmission by Main Electrical Networks: qualification thesis (21ЕЕД.11960563.02.26.000000ПЗ) : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача ОС «Магістр» : спец. 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка ОПП «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»
Keywords: магістральна мережа; ефективність передачі електричної енергії; втати електричної потужності та енергії на корону; main network; efficiency of electric power transmission; corona losses of electric power and energy