Дослідницька та аналітична функції контролінгу - Нехай, Вікторія Василівна (Полтава, 2023)
Значення контролінгу, як управлінського обліку для прийняття управлінських рішень, є важливим. На основі результатів діагностики поточного стану підприємства можна побудувати прогнози його розвитку та оцінити майбутній стан підприємства й без упровадження контролінгу. За умов же його прийняття як важливої підтримуючої функції можливим стає ѓрунтовний аналіз впливу внутрішніх та зовнішніх чинників на діяльність підприємства, прогнози майбутніх можливих змін на підприємстві, які контролінг оцінює співвідношенням показників, визначити економічний ефект від конкретно виокремленого управлінського рішення. Важливо, що при визначенні ефекту центри відповідальності контролінгу враховують не лише економію загальних витрат підприємства чи зростання його доходів, а й співвідношення залежних та, на перший погляд, незалежних показників у динаміці.
Keywords: контролінг; управлінський облік; діагностика поточного стану підприємства; прогноз розвитку підприємства