Вдосконалення технологічної лінії виробництва мінеральної води в умовах Мелітопольського району Запорізької області : кваліфікаційна робота магістра, спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» - Пачко, Костянтин Гнатович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Лінії для розливу мінеральної води та газованих напоїв мають велике значення не тільки для української промисловості (як засіб економічного розвитку та добробуту), але й для медичної та курортної галузей України. Вживання мінеральної води є одним з найефективніших засобів лікування та профілактики багатьох поширених захворювань. Мінеральна вода здавна є ефективним засобом лікування та профілактики багатьох поширених захворювань. Лікувально-столову воду вживають при захворюваннях органів травлення, ендокринної, сечовидільної та серцево-судинної систем. Питна вода нормалізує функціональний стан різних органів і систем, виводить з організму шлаки, токсичні речовини, алергени і радіонукліди, впливає на імунну систему. Багатокомпонентний склад природно збалансованої мінеральної лікувально-столової води обумовлює її широке застосування в лікуванні та профілактиці багатьох патологічних станів. Її показання залежать від хімічного складу і температури води. Україна має велику кількість вод різного хімічного складу, які можна використовувати як в курортних, так і в некурортних зонах. В даний час мінеральні води та газовані напої широко використовуються в українській харчовій промисловості. У цьому секторі виробництва існує низка проблем. Зокрема, бракує відповідного обладнання, оскільки давальницький характер обладнання, що випускається вітчизняними машинобудівними підприємствами, не дозволяє їм задовольнити потребу в сучасному обладнанні, і, зокрема, можливість часткової переробки та модернізації існуючих ліній розливу та їх механізмів.
Keywords: підприємство; соцінновація; води; модернізація; обладнання; дитячі напої