Оптико-механічні системи дослідження динамічних об’єктів - Мовчан, Сергій Іванович; Мовчан, Сергей Иванович; Movchan, Serhii (ТДАТУ, 2020)
В статті розглянуто практичне використання оптико-механічних систем для вимірювання й визначення гідромеханічних параметрів частинок водних розчинів: електрофоретичної швидкості, ефективного діаметру, електрокінетичного дзета-потенціалу, концентрації частинок домішок водних розчинів при дослідженні прозорих технічних рідин. Проведено математичне комп’ютерне моделювання процесу вимірювання гідромеханічних параметрів частинок домішок водних розчинів та оброблення отриманих результатів, при цьому вирішуються пряма задача і задача зі зворотним порядком, що дозволило оптимізувати та автоматизувати процес вимірювання означених параметрів частинок водних розчинів.
Keywords: лазер; інтерферометр; перетворювач; фотоприймач; світлоподільник; домішки; комп’ютерне моделювання; оборотне водопостачання