Формування фінансових ресурсів підприємств в умовах трансформації фіскального середовища - Яцух, Олена Олексіївна; Yatsukh, Olena (My University, 2025)
UA: У статті досліджено особливості формування фінансових ресурсів підприємств в умовах трансформації фіскального середовища України. Обґрунтовано вплив податкової системи, механізмів адміністрування податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного соціального внеску на структуру витрат, ліквідність і фінансову стійкість суб’єктів господарювання. Проаналізовано динаміку соціально податкових платежів у 2018-2025 роках та визначено їх роль у формуванні фінансової бази підприємств і територіальних громад. Розкрито значення цифровізації податкового адміністрування як чинника підвищення прозорості фінансових потоків, зниження податкових ризиків і посилення фінансової спроможності бізнесу в умовах особливого стану та економічних трансформацій. Доведено, що модернізація податкового контролю та інтеграція цифрових сервісів створюють інституційні передумови для забезпечення стабільності фінансового середовища та підтримки післявоєнного відновлення економіки. /// EN: The article examines the formation of financial resources of enterprises under the transformation of the fiscal environment in Ukraine. Particular attention is paid to the impact of the tax system and tax administration mechanisms on the financial stability, liquidity, and investment capacity of business entities. In the context of economic restructuring, wartime challenges, and fiscal decentralization, enterprises operate in a regulatory environment where tax obligations significantly influence cost structures, net profit, and the ability to accumulate capital for reinvestment. The study analyzes the dynamics of personal income tax (PIT), military levy, and unified social contribution (USC) revenues in 2018-2025 and assesses their indirect effect on the financial position of enterprises, especially through payroll-related tax burdens. The findings demonstrate a stable upward trend in social and tax payments, reflecting structural changes in the labor market, expansion of the tax base, and the strengthening of digital control mechanisms. These processes reshape the financial conditions under which enterprises form and allocate their internal resources.
Keywords: фінансові ресурси підприємств; фіскальне середовище; податкове адміністрування; цифровізація оподаткування; податкове навантаження; соціально податкові платежі; financial resources of enterprises; fiscal environment transformation; tax administration; digitalization of taxation; payroll-related taxes; financial sustainability