Удосконалення технічного сервісу машин і обладнання тваринницьких ферм на основі оцінки технологічного рівня спеціалізованих підрозділів - Болтянський, Борис Володимирович (Запоріжжя : ТДАТУ, 2022)
UA: Проведення своєчасного та раціонального ремонту і технічного обслуговування машин у тваринництві обумовлюється зростаючими витратами одноразових інвестицій та поточних витрат на їх проведення. У структурі витрат на виробництво продукції в тваринництві їхня питома вага припадає на підтримку техніки у працездатному стані. В залежності від рівня її зносу, на неї припадає від 5-7% до 10-12%. Тобто, витрати на технічний сервіс обладнання тваринницьких ферм прирівнюються до витрат на енергетичне забезпечення виробництва. Такий стан справи обумовлюється не лише старінням парку машин та обладнання, а також ускладненням конструкцій техніки, посиленням вимог до її надійності та працездатності. Суттєвий негативний вплив на якість продукції має застосування несправного технологічного обладнання. Через недостатнє забезпечення господарств лише холодильними машинами та порушенням регламентів охолодження, зумовленим низькою якістю та несвоєчасним обслуговуванням техніки, всього 68-73% молока реалізується першим сортом, у тому числі охолодженим – 60-66 %.
Болтянський Б. В. Удосконалення технічного сервісу машин і обладнання тваринницьких ферм на основі оцінки технологічного рівня спеціалізованих підрозділів. Технічне забезпечення інноваційних технологій в агропромисловому комплексі : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. Інтернет-конференції, м. Запоріжжя, 01-25 листопада 2022 р. Запоріжжя : ТДАТУ, 2022. С. 142-145.
Keywords: тваринництво; фермерське господарство; обладнання; комплектування; ремонт; технічне обслуговування