Звіт про науково-дослідну роботу Програма 1 Обгрунтування антистресових прийомів у ресурсозберігаючих технологіях вирощування зернових, зернобобових і олійних культур у степовій зоні України (заключний) - Прісс, Олеся Петрівна; Колесніков, Максим Олександрович; Аксьонов, Ігор Вікторович; Покопцева, Любов Анатоліївна; Білоусова, Зоя Володимирівна; Пащенко, Юлія Петрівна; Капінос, Марина Володимирівна; Тимощук, Тетяна Миколаївна; Тогачинська, Ольга Василівна; Онищенко, Ольга В'ячеславівна; Нєжнова, Ніна Геннадіївна; Лихошерст, Михайло Юрійович; et al. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Об’єкт досліджень - процеси росту та розвитку, формування врожайності та якості насіння сільськогосподарських культур. Мета роботи: оптимізувати продукційний процес посівів пшениці озимої, ячменю ярого, гороху посівного, сої, соняшнику щодо реалізації біологічного потенціалу врожайності та якості насіннєвого матеріалу через використання антистресових та адаптогенних технологій вирощування, оцінка селекційно- генетичних якостей сортів і гібридів культур. Методи досліджень: У процесі виконання роботи застосовували спеціальні та загальнонаукові методи досліджень. Серед спеціальних методів використовували: 1) польовий метод – встановлення взаємодії об’єкта дослідження з біотичними і абіотичними факторами в умовах досліджуваної зони; 2) лабораторні методи: а) хімічні – визначення хімічного складу вегетативної маси рослин і насіння; б) морфофізіологічні – визначення біометричних параметрів рослини; в) фізичні – визначення показників фізичної якості насіння; г) біохімічні методи – визначення вмісту хлорофілу, каротиноїдів, МДА, жирів, жирних кислот, амінокислот, активність ферментів та ін.; 3) статистичні методи: дисперсійний, регресійний, кластерний аналізи – підготовка експериментальних даних до аналізу, визначення вірогідності даних, виявлення залежностей між досліджуваними показниками, математичне обґрунтування моделей агрофітоценозів; 4) порівняльно-розрахунковий – визначення економічної та енергетичної ефективності технологій вирощування.
Keywords: пшениця озима; ячмінь ярий; жито озиме; соняшник; горох посівний; соя; регулятори росту рослин; мінеральне живлення; антиоксидант; фотосинтетична діяльність; антиоксидантна система; адаптація; засолення; ріст та розвиток рослин; генетична чистота; урожайність