Сучасне поширення видри (LUTRA LUTRA L., 1758) в Україні та її чисельність - Волох, Анатолій Михайлович; Волох, Анатолий Михайлович; Volokh, Anatolii (ЗНУ, 2003)
UK: Проведено обстеження багатьох водойм у степових областях України. Встановлено факт розширення південної межі ареалу видри та зафіксовано час її появи в деяких реґіонах. Проаналізовано причини цього явища. Незважаючи на погіршення гідрохімічних характеристик більшості водойм, локального скорочення видового різноманіття іхтіофауни тощо, скрізь в Україні відбувається зростання чисельності видри. Оскільки обліки чисельності цього виду відрізняються певною специфічністю, вони не проводяться взагалі і дійсна кількість тварин зазначеного виду в країні невідома. Охорона видри фактично не проводиться, але через відсутність моди на хутро вплив браконьєрства на її популяцїї не суттєвий. Видра - до недавнього часу рідкісний вид нашої фауни (Європейський Червоний список, Червона книга України, Бернська конвенція), наприкінці ХХ ст. освоїла багато степових річок і з`явилася неподалік від морського узбережжя. EN: area was registered, terms of its appearance in some regions were fixed, and the reasons were analyzed. In spite of worsening of hydrochemical characteristics of the most water bodies, local decrease of ichthyofauna species diversity, everywhere in Ukraine there observed growth of the otter number. As census of number of these animals is very specific and difficult, it is not carried out and the true quantity of the otter is unknown. As a matter of fact the otter protection is also practically absent, though poaching does not considerably affect the population because the otter fur is not in fashion. At present the otter, which lately was the most rare species of our fauna, (European Red List, Red Data Book of Ukraine, Bern Convention), has dwelled in many steppe rivers and appeared on the seashore in the end of XX century.
Current distribution and numberof otter (lutra lutra l., 1758) in Ukraine
Keywords: видра; ареал; популяція