Авторське право на академічні курси в цифровій освіті - Шарова, Тетяна Михайлівна; Sharova, Tetiana (Київ : Громадська організація «Інноваційні обрії України», 2025)
UA: У статті розглянуто питання авторського права на академічні курси в цифровій освіті. Проаналізовано основні правові аспекти належності лекційних матеріалів, їх поширення та можливі порушення інтелектуальних прав. Особливу увагу приділено політиці університетів щодо авторського права та механізмам захисту інтелектуальної власності викладачів і здобувачів. Запропоновано рекомендації щодо впровадження університетських політик авторського права, використання відкритих ліцензій, моніторингу незаконного поширення навчальних матеріалів та застосування технологій блокчейн для фіксації авторства. EN: The article examines the issue of copyright on academic courses in digital education. The main legal aspects of lecture material ownership, their distribution, and possible violations of intellectual property rights are analyzed. Particular attention is paid to university policies regarding copyright and mechanisms for protecting the intellectual property of lecturers and students. Recommendations are proposed for the implementation of university copyright policies, the use of open licenses, monitoring the illegal distribution of educational materials, and applying blockchain technologies to record authorship.
Copyright on academic courses in digital education
Keywords: авторське право; академічні курси; лекційні матеріали; цифрова освіта; інтелектуальна власність; блокчейн; copyright; academic courses; lecture materials; digital education; intellectual property; blockchain