Підвищення конструкційної зносостійкості сталей за рахунок підвищення поверхневої твердості при ХТО - Крамарчук, Б. С.; Кітаєв, В. (Мелітополь: ТДАТУ, 2019)
За призначенням та механізмом впливу процеси хіміко-термічної обробки (ХТО) поділяють на 2 групи: група А − ХТО, що підвищує зносостійкість за рахунок підвищення поверхневої твердості (цементація, нітроцементація, азотування, борування, хромування та ін.); група Б − ХТО, що підвищує протизадирні властивості за рахунок створення поверхневих шарів з відповідними властивостями. При цьому твердість не підвищується (сульфідування, сульфоціанування, селенування та ін.). Такі способи застосовують у випадках, коли деталі працюють у важких умовах, близьких до заїдання, а також там, де неможливо використати мастило. Розглянемо докладніше процеси ХТО групи А
Keywords: зносостійкість сталей; підвищення поверхневої твердості; хіміко-термічна обробка; ХТО; цементація; нітроцементація; азотування; борування; хромування; сульфідування; сульфоціанування; селенування