Обґрунтування конструкції геліосушарки з тепловим акумулятором та плоским дзеркальним концентратором - Болтянський, Борис Володимирович; Сиротюк, С. В.; Коробка, С. В.; Boltianskyi, Borys (Запоріжжя : ТДАТУ, 2023)
UA: Сьогодні існує багато високотемпературних автоматизованих апаратів для сушіння сільськогосподарської продукції, зокрема фруктів [1]. Проте їх застосування є нерентабельним за невеликих об’ємів переробки свіжозібраних фруктів в умовах особистих селянських і фермерських господарств (ОСФГ), що пов’язано з великими інвестиційними вкладеннями, високими енерговитратами. Недоліками цих сушильних установок є: – забруднення фруктів і довкілля токсичними продуктами горіння палива; – нерівномірність нагрівання фруктової маси і висока швидкість сушіння, що призводить до пересушування, деформації і розтріскування матеріалу; – великі витрати енергоносіїв
Keywords: конструкція; сонячної енергія; геліосушарки; енерговитрати; сушіння фруктів