Захист персику за органічної технології вирощування у Степу України - Герасько, Тетяна Володимирівна; Herasko, Tetiana (Житомир : ЖНАЕУ, 2015)
UA: У статті представлено результати польового дослідження щодо впливу різних систем захисту рослин (традиційної хімічної, біологічної та рослинної) на стан насаджень персику сорту Редхейвен у Південному Степу України. Дослідження охоплювало аналіз захворюваності на основні грибні хвороби, ураження шкідниками, а також якісні показники плодів. Встановлено, що відсутність обробок підвищує ураження клястероспоріозом та кучерявістю, але зменшує пошкодження шкідниками, ймовірно завдяки збереженню корисної ентомофауни. Найвища врожайність спостерігалася за використання рослинного захисту, тоді як біологічні препарати продемонстрували найнижчі результати, зокрема через обмеження температурного діапазону їх дії. Обробка яблучним оцтом показала перспективність у зменшенні проявів основних хвороб. Отримані результати мають практичне значення для вдосконалення органічної технології вирощування персику.
Keywords: персик; органічна технологія; захист рослин; хімічний захист; біопрепарати; рослинні препарати; шкідники; врожайність