Урожайність ячменю ярого за припосівного внесення біочату, сапропелю і біогумусу - Макарчук, Богдан Миколайович; Герасько, Тетяна Володимирівна; Makarchuk, Bohdan; Herasko, Tetiana (Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2025)
UA: Сільськогосподарські виробники України сьогодні зіштовхуються не лише з ризиками та викликами, обумовленими воєнними діями, але й із низкою інших критичних проблем, таких як зміна клімату, деградація ґрунтів та зростання вартості добрив. Одним із рішень, яке може слугувати інструментом для зупинення деградації ґрунтів і підвищення врожайності польових культур, зокрема, ячменю ярого, є припосівне внесення органічних добрив. Важливо, аби це внесення здійснювалося за технологічно доцільними нормами, які б водночас відповідали економічній доцільності та екологічній ефективності. Метою проведеного дослідження було оцінити за виробничих умов вплив припосівного внесення органічних добрив на врожайність ячменю ярого. Першочергово, обране для використання добриво повинне характеризуватися ростостимулюючими властивостями та випускатися у сухій сипучій або гранульованій формі, що дозволяло б використовувати його за допомогою сівалок.
Spring barley yield with the application of biochar, sapropel and biohumus at sowing
Keywords: ґрунт; деградація ґрунтів; врожайність польових культур; біогумус; сапропель