Здобутки інноваційного розвитку країн світу у ракурсі міжнародних індексів: уроки для України - Почерніна, Наталя Вікторівна; Муха, В. М.; Pochernina, Natalia; Mucha, V. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2023)
UA: Здобутки та проблеми країни в науково-технічній сфері певною мірою відображають її рейтинги в різноманітних міжнародних індексах. Підвищення рейтингової позиції свідчить про покращення функціонування інноваційної сфери, а втрата позиції – про зменшення конкурентоспроможності у сфері інновацій на світовому ринку. Існує ціла низка агрегованих індексів, що узагальнюють здобутки країни в інноваційній діяльності. Серед них: Індекс глобальної конкурентоспроможності (The IMD World Competitiveness ranking), Індекс цифрової конкурентоспроможності (World Digital Competitiveness Ranking), Індекс мережевої готовності (Network Readiness Index), Інклюзивний інтернет-індекс (The Inclusive Internet Index), Глобальний інноваційний індекс (Global Innovation Index), Індекс розвитку електронного урядування (EGovernment Development Index), Індекс електронної комерції бізнесу для споживачів (UNCTAD B2C E-commerce Index). Через війну Україна не мала можливості зібрати та надати необхідну інформацію про стан інноваційної сфери на період 2022-2023 років. Однак, рейтингові позиції інших країн можуть служити орієнтиром для кращого розуміння проблем, які виникають у сфері інновацій. Через глобалізацію ці проблеми можуть відтворюватись і в українській економіці. Тому нам важливо вивчати досвід інших країн і вдосконалювати національну інноваційну систему з метою зміцнення власних конкурентних позицій у майбутньому.
Keywords: індекс розвитку електронного урядування; індекс електронної комерції B2C; інтернет-сервери; розвиток інноваційної діяльності