Спосіб визначення забезпеченості грунту доступними формами макроелементів та регулювання мінерального живлення плодових культур - Малюк, Тетяна Валеріївна; Малюк, Татьяна Валерьевна; Maliuk, Tetiana; Пчолкіна, Н. Г. (My University, 2015)
Uk: Доведено доцільність використання комплексу діагностичних параметрів, які передбачають врахування реальних потреб плодових рослин у живленні через контроль активності фізіолого-біохімічних процесів, спрощують проведення аналітичних робіт з визначення забезпеченості ґрунту і рослин поживними елементами, дозволяють здійснювати прогноз зміни в часі різних форм NPK у ґрунті та листі дерев для оперативного керування умовами мінерального живлення яблуні і груші. Розроблена комплексна рослинно-грунтова діагностика дозволяє встановлювати оптимальні системи удобрення інтенсивних насаджень зерняткових культур в умовах півдня України, тобто таке поєднання доз, строків і способів внесення добрив, яке забезпечує підтримання певного рівня показників мінерального режиму ґрунтів і фотосинтетичної діяльності листків для досягнення запланованого рівня врожайності культур. Ru:Доказана целесообразность использования комплекса диагностических параметров, предусматривающих учет реальных потребностей плодовых растений в питании путем контроля за активностью физиолого-биохимических процессов, упрощающих проведение аналитических работ по определению обеспеченности почвы и растений питательными элементами, позволяющих осуществлять прогноз изменений во времени разных форм NPK в почве и листьях деревьев для оперативного управления условиями минерального питания яблони и груши. Разработанная комплексная растительно-почвенная диагностика позволяет устанавливать оптимальные системы удобрения интенсивных насаждений семечковых культур в условиях юга Украины, то есть такое сочетание доз, сроков и способов внесения удобрений, которое обеспечивает поддержание определенного уровня показателей минерального режима почвы и фотосинтетической деятельности листьев для получения запланированного уровня урожайности культур. En: The authors have proved the expediency of using the complex of diagnostic parameters which stipulate taking into consideration real fruit crops requirements in nutrition by means of the control over the activity of the physiological and biochemical processes that simplify carrying out the analytical activity concerning the determination of the soil and plants provision with nutritive elements, make it possibly to forecast the changes of different NPK forms in time in the soil and leaves of trees and influence promptly the conditions of their nutrition for the establishment of the optimal systems for the pop crops intense orchards fertilizing in the South of Ukraine.
Cпособ определения обеспеченности почвы доступными для растений формами макроэлементов и регулирование минерального питания плодовых культур
Method of determining the soil provision with macroelements accessible for plants and regulation of the fruit crops mineral nutrition
Keywords: рослинна та ґрунтова діагностика; мінеральне живлення; оптимальна система удобрення; інтенсивні насадження яблуні і груші; растительная и почвенная диагностика; минеральное питание; оптимальная система удобрения; интенсивные насаждения яблони и груши; plant and soil diagnosis; mineral nutrition; fertilizing system; intense apple and pear orchards