Теоретичні засади облікового-аналітичного забезпечення формування амортизаційної політики аграрних підприємств - Трачова, Дар'я Миколаївна; Трачева, Дарья Николаевна; Trachova, Daria (ТОВ "Видавничий дім "Гельветика", 2017)
UK: Досліджено теоретичні питання обліково-аналітичного забезпечення формування амортизаційної політики сільськогосподарських підприємств. В статті поглиблено зміст категорії «амортизація» та визначені основні напрямки застосування і становлення на мікро- та макрорівнях. Доведено, що складність формування категорії «амортизація» обумовлена перетином сфер впливу облікових і економічних теорій, залежить від інтересів зовнішніх і внутрішніх користувачів, формується всередині підприємства, але під впливом зовнішніх факторів і повинна розглядатися через призму інституційної теорії обліку, яка враховує стратегію і тактику розвитку бухгалтерського обліку не відокремлюючи його від розв’язання проблем інституціонального середовища конкретної країни. RU: Исследованы теоретические вопросы учетно-аналитического обеспечения формирования амортизационной политики сельскохозяйственных предприятий. В статье расширено трактовку категории «амортизация» и определены основные направления применения и становления на микро- и макроуровне. Доказано, что сложность формирования категории «амортизация» обусловлена пересечением сфер влияния учетных и экономических теорий, зависит от интересов внешних и внутренних пользователей, формируется внутри предприятия, но под влиянием внешних факторов и должна рассматриваться через призму институциональной теории учета, которая учитывает стратегию и тактику развития бухгалтерского учета не отделяя его от решения проблем институциональной среды конкретной страны. EN: The theoretical aspects of accounting and analytical support for the formation of the amortization policy of agricultural enterprises. The paper expanded the interpretation of the category of «amortization» and the basic directions of use and formation at the micro and macro level. It is proved that the complexity of the formation of the category of «depreciation» caused by the intersection of the spheres of influence o accounting and economic theories, depends on the interests of external and internal users, formed within the enterprise, but under the influence of external factors and should be considered through the lens of institutional theory, which considers the strategy and tactics of development of accounting without separating it from the solution of the problems of the institutional environment of a particular country.
Теоретические основы учетно-аналитического обеспечения формирования амортизационной политики аграрных предприятий
Theoretical foundations registration-analytical maintenance of formation of the amortization policy agricultural enterprises
Keywords: бухгалтерський облік; економічна теорія; амортизаційна політика підприємства; державне регулювання; облікова політика підприємства; бухгалтерский учет; экономическая теория; амортизационная политика предприятия; государственное регулирование; учетная политика предприятия; accounting; economics; depreciation policy of the enterprise; government regulation; the accounting policy of the company