Імплементація технологій штучного інтелекту в освітній процес: сучасні виклики та перспективи - Свистун, Олександр Іванович; Беззубко, Борис Ігорович; Коломієць, Сергій Сергійович; Шумейко, Іван Павлович; Юник, Ірина Геннадіївна; Svystun, Oleksandr; Bezzubko, Borys; Kolomiiets, Serhii; Shumeiko, Ivan; Yunyk, Iryna (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: Статтю присвячено особливостям імплементації технологій штучного інтелекту в освітній процес закладів вищої освіти, а також сучасним викликам і перспективам їх використання у професійній підготовці здобувачів освіти. Розкрито основні напрями застосування штучного інтелекту у навчальній діяльності, зокрема для персоналізації навчання, автоматизації освітніх процесів та підвищення ефективності засвоєння знань. Проаналізовано потенційні ризики використання таких технологій, включаючи питання академічної доброчесності, цифрової грамотності та готовності викладачів до інтеграції інноваційних інструментів. Особливу увагу приділено ролі штучного інтелекту у модернізації методики викладання дисциплін, зокрема у сфері публічного управління. /// EN: The article is devoted to the peculiarities of implementing artificial intelligence technologies in the educational process of higher education institutions, as well as to the current challenges and prospects of their use in the professional training of students. It outlines the main areas of application of artificial intelligence in educational activities, in particular for the personalization of learning, the automation of educational processes, and the enhancement of knowledge acquisition efficiency. The potential risks associated with the use of such technologies are analyzed, including issues of academic integrity, digital literacy, and the readiness of teaching staff to integrate innovative tools. Special attention is paid to the role of artificial intelligence in modernizing teaching methodologies, particularly in the field of public administration.
Implementation of artificial intelligence technologies in the educational process: current challenges and perspectives
Keywords: штучний інтелект; методика викладання; інноваційні технології; цифровізація освіти; публічне управління; освітній процес; artificial intelligence; teaching methodology; innovative technologies; digitalization of education; public administration; educational process