Процедура виконання актів про притягнення до фінансової відповідальності - Шумейко, Іван Павлович; Shumeiko, Ivan (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
UA: Стаття присвячена виконанню актів про притягнення до фінансової відповідальності в Україні. Визначено, що виконання актів у справах про фінансову відповідальність здійснюється добровільно або примусово. З’ясовано, що підставами примусового виконання акта про фінансову відповідальність є: 1) адміністративний акт, що має силу виконавчого документа; 2) виконавчий документ, виданий на підставі адміністративного акта; 3) виконавчий документ, виданий на підставі судового рішення; 4) судове рішення про надання дозволу на застосування заходу примусового виконання акта (у податкових правовідносинах). Встановлено, що заходи примусового виконання цих актів визначаються інструментарієм виконавчого провадження та повноваженнями податкових керуючих. Наголошено на тому, що в разі, якщо щодо боржника розпочато процедуру банкрутства, подальше виконання акта здійснюється виключно за правилами процедури банкрутства. Зазначено, що оскарження рішень, дій чи бездіяльності органу виконання здійснюється в адміністративному чи в судовому порядку; судове оскарження, як правило, здійснюється шляхом подання адміністративного позову. Обґрунтовано необхідність внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо необхідності зупинення виконавчого провадження в разі постановлення адміністративним судом ухвали про зупинення дії індивідуального акта, який виконується у виконавчому провадженні. З’ясовано, що поворот виконання у відносинах притягнення до фінансової відповідальності здійснюється або на підставі норм процесуального права (у разі, якщо скасовано чи визнано нечинним виконане судове рішення про стягнення суми фінансових санкцій), або шляхом пред’явлення кондикційного позову (у разі, якщо скасовано виконаний адміністративний акт, який виконувався як виконавчий документ або згідно з виданим на його підставі виконавчим документом). EN: The article is devoted to the enforcement of acts on financial responsibility in Ukraine. It is determined that the enforcement of acts in cases of financial responsibility is carried out voluntarily or compulsorily. It is established that the grounds for compulsory enforcement of an act on financial responsibility are: 1) an administrative act that has the force of an enforcement document; 2) an enforcement document issued on the basis of an administrative act; 3) an enforcement document issued on the basis of a court decision; 4) a court decision granting permission to apply a measure of compulsory enforcement of the act (in tax relations). It has been established that the measures of compulsory enforcement of these acts are determined by the instruments of enforcement proceedings and the powers of tax administrators. It is emphasised that if bankruptcy proceedings have been initiated against the debtor, further enforcement of the act is carried out exclusively in accordance with the rules of bankruptcy proceedings. It is noted that appeals against decisions, actions or inaction of the enforcement authority are carried out in administrative or judicial proceedings; judicial appeals are usually carried out by filing an administrative claim. The necessity of amending the Law of Ukraine ‘On Enforcement Proceedings’ regarding the need to suspend enforcement proceedings in the event of an administrative court ruling to suspend the effect of an individual act that is being enforced in enforcement proceedings has been substantiated. It has been established that the reversal of enforcement in relations of financial responsibility is carried out either on the basis of procedural law (if a court decision on the recovery of financial penalties has been cancelled or declared invalid), or by filing a condictio action (if an administrative act that was enforced as an enforcement document or in accordance with an enforcement document issued on its basis has been cancelled).
Procedure for enforcing acts on financial responsibility
Keywords: адміністративний акт; банкрутство; виконавче провадження; виконавчий документ; поворот виконання; податковий борг; податковий керуючий; фінансова відповідальність; administrative act; bankruptcy; enforcement document; enforcement proceedings; financial responsibility; reversal of enforcement; tax administrator; tax debt