Архітектура пристрою захисту асинхронного двигуна - Попова, Ірина Олексіївна; Чаусов, Сергій Володимирович; Popovа, Iryna; Chausov, Sergiy (Харків : ДБТУ, 2025)
Під час експлуатації двигунів в мовах агропромислового комплексу кожен рік з ладу виходить до чверті асинхронних двигунів (АД) від наявного парку, тому що в процесі роботи АД мають місце різні експлуатаційні фактори або їх комбінація, які не були враховані виробником, що можуть привести до їх передчасного виходу з ладу. Найбільш уразливим елементом конструкції електродвигуна є його обмотка взагалі, і зокрема її ізоляція. Якщо за базовий прийняти термін служби ізоляції, що гарантується виробником, то він може бути спрацьований за значно менший час. На швидкість зносу ізоляції впливає ряд чинників, врешті-решт основна їх частина веде до збільшення температури обмотки та погіршення її ізоляційних властивостей.
Keywords: асинхронний електродвигун; несиметрія напруг мережі; перевищення температури ізоляції обмоток; перевантаження асинхронного двигуна; діагностика і захист від аварійних режимів роботи