Механіко-технологічне обґрунтування післязбиральної обробки та зберігання насіння зернових і олійних культур : дис…. доктора техн. наук. спец. 05.05.11; 13. - Кюрчев, Сергій Володимирович; Kiurchev, Serhii (Глеваха, 2019)
Ukr : Дисертація присвячена вирішенню народногосподарської проблеми недостатньої техніко-технологічної ефективності структури та засобів механізації системи зберігання насіння зернових і олійних культур, що вирішується за рахунок використання іноваційних тепломасообмінних технологій та обладнання при інтенсифікації даних процесів через застосування вібраційних, хвильових, імпульсних та комбінованих фізико механічних чинників, які забезпечують мінімізацію енерго- та матеріаловитрат при максимальному збереженні вихідних властивостей насіння сільськогосподарських культур. Концептуальна ідея роботи полягає у пошуку можливостей підвищення площин поверхонь тепломасообміну при контакті насіння зернових та олійних культур з енергоносієм у процесах їх зберігання за рахунок неперервної зміни точок рівноваги часток сировини, швидкісного оновлення контактних поверхонь, варіювання інтервалів температур та вологовмісту у шарах технологічних середовищ за дії низькочастотних коливань, інфрачервоного опромінення, вібровідцентрових, віброхвильових, імпульсних, гравітаційних та аспіраційних силових факторів, які функціонують окремо або комплексно, забезпечуючи реалізацію поставлених вдосконалених технологічних задач./////////////////////// Eng: The thesis deals with the solution of the national economic problem of insufficient technical and technological efficiency of the structure and means formechanization of a grains and oilseeds storage system. The problem was solved through the application of innovative heat and mass exchange technologies and equipment, while intensifying the processes by means of vibration, wave, pulsed physical and mechanical factors, which ensured the minimization of power and material consumption at the maximum retention of original properties of agricultural raw materials.The conceptual hypothesis of the work was in the increase of the surface areas of heat-and-mass exchange during the contact of agricultural products with power supply during the storage processes due to continuous change of equilibrium points of raw material particles, quick update of contact surfaces, the variation of temperature intervals and moisture content in layers of technological environment under the influence of low frequency oscillations, infrared irradiation, vibration, wave, pulsed, gravitational and aspiration force factors that function individually or in a complex, ensuring the implementation of the technological effects presented above.
Mechanical and technological substantiation of post-harvest processing and storage of seeds of grain and oilseeds
Keywords: зберігання; інфрачервоне сушіння; активне вентилювання; віброаспіраційний сепаратор; імпульсний пневмодинамічний барботер; хвильовий конвеєр; холодоносій; насіння; зерносховище