Вибір оптимального розташування при проектуванні агротехсервісного підприємства - Грицаєнко, Галина Іванівна; Грицаенко, Галина Ивановна; Hrytsaienko, Halyna; Грицаєнко, Ігор Миколайович; Грицаенко, Игорь Николаевич; Hrytsaienko, Ihor (My University, 2019)
В забезпеченні продовольчої безпеки країни важлива роль належить відповідному розвитку матеріально-технічної бази та ефективним інвестиціям у технічне забезпечення аграрного виробництва. На жаль, кількість техніки, яка є в наявності у вітчизняних агротоваровиробників, неухильно зменшується. Так, у Запорізькій області за 2011-2016 рр. кількість тракторів скоротилась на 3,9 % і становила 8160 шт., вантажних і вантажно- пасажирських автомобілів – відповідно на 8,8 % до 4811 шт. За цей період ціни на нові трактори зросли в середньому в 4,1 рази (до 1,5 млн. грн. в середньому), вантажні автомобілі – в 4,3 рази (до 0,9 млн. грн. в середньому). Суттєво подорожчали запчастини: двигуни на трактори в 2,7 рази, двигуни на вантажні автомобілі – в 2,4 рази, шини для вантажних автомобілів – в 1,9 рази. В 2016 р. на ремонт сільськогосподарської техніки, включаючи вантажні автомобілі, в області витрачено 56,8 млн. грн.
Keywords: аграрне виробництво; продовольча безпека; матеріально-технічна база; інвестиції; сільськогосподарська техніка