Resilient business model Canvas як інструмент проєктування D2C бізнес-моделей в міжнародній е-комерції - Лисак, Оксана Іванівна; Lysak, Oksana; Болтянська, Лариса Олексіївна; Boltianska, Larysa (Запоріжжя: ТДАТУ, 2025)
Зростання невизначеності та зовнішніх викликів, з якими сьогодні стикається Україна – від порушення ланцюгів постачання до вимушеної релокації малого й середнього бізнесу – суттєво послабило стійкість традиційних бізнес-моделей електронної комерції. У такому контексті модель direct-to-consumer (D2C) в міжнародній е-комерції стає особливо важливою для українських компаній, адже дає змогу працювати безпосередньо з клієнтом і мінімізувати залежність від посередників. Це відкриває можливість формувати власні бази даних, посилювати бренд, вибудовувати лояльність аудиторії, а також залишатися гнучкими в умовах логістичних збоїв, змін у платіжній інфраструктурі, санкційних обмежень чи нових регуляторних вимог на ринках ЄС.
Keywords: бізнес-модель; е-комерція