Знищення лісових насаджень Півдня України від пожеж внаслідок воєнних дій - Яковенко, А. А. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Пожежі в лісових насадженнях Півдня України щорічно виникають з різних причин, серед яких: екстремальні температури в літній період, посушливі умови регіону з дефіцитом вологи та тривалими бездощовими періодами, людський фактор (спрямовані підпали, випалювання стерні на ланах, що заборонено Законом України «Про охорону навколишнього України природного середовища», необережне поводження з вогнем відпочивальниками) тощо. До цих факторів з 2014 року, з моменту початку агресії росії та подальшою окупацією частини України, додалися пожежі, пов’язані з мілітаристичними подіями. За майже два роки повномасштабної агресії російської федерації та тимчасової окупації українських територій, які супроводжуються систематичними вогневими ураженнями від керованих бомб та артилерії, механічним руйнуванням від пересування військової важкої техніки, знищення лісових насаджень відбувається катастрофічними темпами. Також проблему становить відсутність доступу до ділянок, охоплених вогнем, з тим, щоб проводити пожежогасіння, це сприяє поширенню вогню на великі площі.
Keywords: масштабні негативні процеси на Півдні України; знищення лісів; наслідки для довкілля