Спосіб зароблення слідів постійної технологічної колії. Опис до патенту на винахід № 125081. Україна - Булгаков, Володимир Михайлович; Адамчук, Валерій Васильович; Калетнік, Григорій Миколайович; Головач, Іван Володимирович; Ружило, Зіновій Володимирович; Кувачов, Володимир Петрович; Ігнатьєв, Євген Ігоревич; Івановс, Семенс; Новак, Януш (My University, 2022)
Винахід належить до сільського господарства, а саме стосується способів боротьби з ущільненням ґрунту рушіями сільськогосподарських тракторів та інших транспортних засобів. Спосіб зароблення слідів постійної технологічної колії включає розпушування ґрунту механічними робочими органами, внесення органо-мінеральної маси та посів рослин, при цьому глибокий механічний обробіток здійснюють восени смугами за допомогою вертикально-фрезерного культиваторного робочого органу на глибину, більшу за глибину орного шару, і на ширину, рівну ширині постійної технологічної колії, вздовж осі симетрії обробленої смуги висівають озиму культурну рослину зі стрижневою кореневою системою, навесні здійснюють високе підгортання рядків вирощуваної культури, та після її збирання здійснюють глибокий полицевий обробіток ґрунту поперек напрямку слідів постійної технологічної колії. Технічний результат: підвищення якості заробляння слідів постійної технологічної колії, покращення структурності та родючості ґрунту.
Keywords: ущільнення ґрунту; технологічна колія; розпушування; вертикально-фрезерний обробіток; озима культура; стрижнева коренева система; підгортання; родючість ґрунту