Науково-методичні інновації як фактор збереження конкурентоспроможності та лідерських позицій переміщеного університету - Кюрчев, Сергій Володимирович; Kiurchev, Serhii (Запоріжжя : ТДАТУ, 2026)
UA: У статті на основі досвіду Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного досліджено особливості забезпечення конкурентоспроможності та збереження лідерських позицій закладу вищої освіти в умовах релокації. Обґрунтовано роль науково-методичних інновацій як провідного чинника антикризового менеджменту в освітній сфері під час воєнного стану. Проаналізовано ефективність впровадження автоматизованих систем управління та моніторингу якості навчання, а також досвід цифровізації освітнього середовища. Особливу увагу приділено практичному моделюванню освітнього процесу через використання змішаних форм організації занять на виїзних базах та розширення географії дуальної освіти у співпраці з провідними підприємствами країни. Доведено, що системна модернізація методичного інструментарію та розвиток мережевої взаємодії дозволяють релокованому університету утримувати високі позиції в національних та міжнародних рейтингах і забезпечувати стабільний розвиток освітнього потенціалу країни. /// EN: Based on the experience of Dmytro Motornyi Tavria State Agrotechnological University, the article examines the features of ensuring competitiveness and preserving leadership positions of a higher education institution in the conditions of relocation. The role of scientific and methodological innovations as a leading factor of anti-crisis management in the educational sphere during martial law is substantiated. The effectiveness of implementing automated systems of management and monitoring of education quality, as well as the experience of digitalization of the educational environment, is analyzed. Special attention is paid to the practical modeling of the educational process through the use of hybrid forms of organizing classes at off-site bases and expanding the geography of dual education in cooperation with the leading enterprises of the country. It is proven that systematic modernization of methodological tools and the development of network interaction allow the relocated university to maintain high positions in national and international rankings and ensure the stable development of the educational potential of the country.
Scientific and methodological innovations as a factor of preserving the competitiveness and leadership positions of a relocated university
Keywords: релокований університет; конкурентоспроможність закладу вищої освіти; цифровізація навчання; дуальна освіта; якість освітнього процесу; relocated university; competitiveness of a higher education institution; digitalization of learning; dual education; quality of the educational process