Застосування автоматизованих систем в процесі вивчення дисциплін, пов’язаних з плануванням та обробкою експерименту - Попов, Денис (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Практично всі галузі науки пов’язані з проведенням експериментальних досліджень. Теорія планування експерименту як спеціальний розділ математичної статистики відкрила можливості для скорочення часу та витрат на складання плану, проведення та обробку результатів експерименту. Однією з проблем викладання даних курсів є забезпечення студентів можливостями проведення експериментів за складеними планами з наступною обробкою отриманих результатів. Здійснення такого завдання без залучення інформаційних технологій практично неможливе, адже експеримент може бути надто дорогим або потребувати спеціальних умов його проведення, недоступних студентові. Рішенням даної проблеми може бути розробка інформаційної підтримки певної дисципліни з урахуванням особливостей її змісту для студентів певного профілю навчання у вигляді комп‘ютерної системи.
Keywords: планування експерименту; дослідження