Захист атмосферного повітря від викидів промислового пилу - Хитриченко, В. М. (Запоріжжя : ТДАТУ, 2024)
UA: Людська діяльність неминуче призводить до змін атмосферного повітря. З кожним історичним періодом їх масштаби невпинна зростають, набуваючи глобального характеру. У життєдіяльності людини повітря є головним продуктом споживання, а його наявність – основною умовою існування. Саме промислова діяльність, в результаті якої в повітря викидається велика кількість оксидів вуглецю, промислових газів, є основним джерелом забруднення повітря, що завдає великої шкоди природному середовищу і людям. Оскільки виробнича діяльність викликає погіршення природного середовища, суспільство зобов’язане взяти на себе турботу щодо відновлення її властивостей та охорони від подальшої деградації. Одним із головних напрямків реалізації природоохоронних технологій, спрямованих на захист атмосфери, є очистка газоподібних відходів перед їх викидом в атмосферу. Підприємства, установи, організації, діяльність яких пов’язана з негативним шкідливим впливом на атмосферне повітря, повинні вживати заходів щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і зниження шкідливого впливу фізичних і біологічних факторів, здійснювати контроль за обсягом та складом забруднюючих речовин, забезпечувати безперебійну та ефективну роботу очисного обладнання. Розглянемо деякі прилади і установки для вловлювання газоподібних викидів. Основним принципом роботи сухих інерційних пиловловлювачів є виведення пилових частинок з газопилового потоку шляхом осадження частинок під дією сили ваги. За цим принципом працюють всі апарати сухого інерційного знепилювання газів: пилоосаджувальні камери, жалюзійні апарати, циклони в одиночному і груповому виконанні, батарейні циклони, прямоточні циклони, інерційні пиловловлювачі, вихрові пиловловлювачі.
Keywords: захист навколишнього середовища; захист атмосферного повітря; очищення газів