Звіт про науково-дослідну роботу. Обґрунтування антистресових прийомів в інтенсивних ресурсозберігаючих технологіях вирощування зернових, бобових і олійних культур у Степовій зоні України (проміжний) - Калитка, Валентина Василівна; Калитка, Валентина Васильевна; Kalytka, Valentyna; Каленська, С. М.; Єременко, Оксана Анатоліївна; Еременко, Оксана Анатольевна; Yeremenko, Oksana; Тодорова, Людмила Володимирівна; Тодорова, Людмила Владимировна; Todorova, Liudmyla; Колесніков, Максим Олександрович; Колесников, Максим Александрович; et al. (Мелітополь: ТДАТУ, 2016)
Необхідними умовами проростання зернівок пшениці озимої є достатня насиченість їх водою, активне надходження кисню і сприятлива температура. Насичення тканин набубнявілої зернівки киснем інтенсифікує процеси дихання і сприяє утворенню активних форм кисню (АФК), які відіграють важливу роль у запуску механізмів проростання.
Keywords: проростання зернівок пшениці озимої; насичення зернівки киснем; активація процесів перекисного окислення ліпідів; ПОЛ; водозабезпечення; пестицидний стрес; фунгіцидні протруйники; Раксіл Ультра; Ламардор; Вітавакс; Mucor petriusularis; Aspergillus glaucus