Еквівалентна схема заміщення первинного перетворювача на основі аналога лямбда-діода - Попова, Ірина Олексіївна; Попова, Ирина Алексеевна; Popova, Iryna; Курашкін, Сергій Федорович; Курашкин, Сергей Федорович; Kurashkin, Serhii (К.: НУБіП, 2017)
Робота присвячена розробці схеми заміщення аналога лямбда-діода на комплементарних польових транзисторах в якості первинного перетворювача та її дослідження з метою отримання рівняння залежності струму стоку від напруги на затискачах аналога лямбда-діода в залежності від параметрів схеми заміщення. Була складена повна еквівалента схема заміщення аналогу лямбда-діода і проаналізовано її параметри з огляду на типові параметри застосованих кремнієвих польових транзисторів, що дало змогу спрос- тити схему. Подальші дослідження дозволили отримати рівняння вольт-амперної характеристики лямбда-діода. Практичний інтерес має використання аналога лямбда-діода в якості вимірювального перетворювача будь-якої фізичної величини, для чого аналог лямбда-діода був застосований у мостовій схемі вимірюва- ча температури. У одній з діагоналей мостового вимірювача викорис- товуються нелінійні елементи, опір яких залежить від температури. Отримано рівняння вольт-амперної характеристики з урахуван- ням параметрів мостового вимірювача, що дає змогу стверджувати про можливість використання аналогу лямбда-діода в якості вимірю- вального перетворювача. Область застосування аналога лямбда-діода широка. Авторами отримані патенти, в яких використовуються аналог лямбда-діода: пристрої для контролю температури, відхилення напруги в електричній мережі, несиметрії напруги
Тhe equivalent circuit of substitution as a primary element based on lambda diode analogue
Keywords: комплементарна пара; польові транзистори; аналог лямбда-діода