Вплив двократної обробки регулятора росту «АКМ» з додаванням кальцію на фотосинтетичну активність та динаміку накопичення сухої речовини рослин соняшнику за різного основного обробітку ґрунту в умовах Степу України. - Онищенко, О. В.; Гридасов, К. В. (Запоріжжя: ТДАТУ, 2023)
У Степовій зоні України під вирощування соняшнику відведені посівні площі в Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях. Така зосередженість посіві свідчить про сприятливі ґрунтові умови вирощування під дану культуру і високий рівень його рентабельності. На сьогодні валовий збір соняшнику перевищує 15,5 млн. т. Проте швидкі темпи зростання його посівів, призводить до розбалансування науково-обґрунтованих сівозмін і різкого зниження родючості ґрунту. Недотримання сівозмін є наслідком порушення фітосанітарного стану та використання великих запасів води із ґрунту, що посилюється в зоні Степу, де нестача вологи є одним із лімітуючих факторів ризику вирощування сільськогосподарських культур. Одним із елементів вирішення такої проблеми є впровадження регуляторів росту рослин. Вони стимулюють процес проростання насіння, захищають його при тривалому перебуванні в несприятливих умовах, підвищують польову схожість, сприяють активному розвитку кореневої системи та покращують мінеральне живлення.
Keywords: вплив регулятору росту рослин АКМ; вирощування соняшнику; передпосівна обробка насіння; корегування врожайності соняшника