Обгрунтування технологічних режимів роботи смугового шлангового дощувача з механічним приводом при поливі багаторічних насаджень: пояснювальна записка до дипломної роботи здобувача СВО Магістр - Олексенко, Вадим (Мелітополь: ТДАТУ, 2021)
Основою інтенсифікації садівництва й виноградарства південних районів України є зрошення. Створюючи сприятливі умови для одержання високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур, зрошення впливає на ґрунтовий і рослинний покрив, поверхневі й ґрунтові води, мікроклімат і рельєф території. Поряд з позитивним впливом зрошення на продуктивність земель, його розвиток приводить до виникнення ряду негативних наслідків: нераціональному використанню земель; вторинному засоленню й заболочуванню; іригаційної ерозії ґрунтів; виснаженню запасів підземних вод при безконтрольному відборі їх для зрошення; забрудненню водойм добривами, пестицидами й ін. Дані проблеми, пов'язані з несприятливим впливом зрошення на навколишнє середовище, є серйозним гальмом на шляху подальшого розвитку іригації й підвищення продуктивності зрошуваних земель. З метою ліквідації цих несприятливих наслідків проводяться широкі дослідження, спрямовані на скорочення витрати води, удосконалювання існуючих зрошувальних систем і розробку прогресивних способів, а також техніки для здійснення поливу. Сучасна зрошувальна система повинна забезпечувати одержання максимального приросту врожайності сільськогосподарської продукції при мінімальній витраті води. Така система повинна бути досить простою по конструкції, надійною в експлуатації та забезпечувати ощадливі витрати водних, енергетичних, трудових і інших ресурсів, необхідних для її будівництва й експлуатації. В той же час ця система повинна видавати необхідну потрібну поливну норму, беручі до уваги особливості ґрунтово-кліматичних умов, де вона застосовується.
Keywords: садівництво; зрошення; краплинне зрошення; підкронове дощування; макродощування; мікродощування; смуговий шланговий дощувач