Державна підтримка фермерських господарств: сучасні реалії - Яворська, Тетяна Іванівна; Яворская, Татьяна Ивановна; Yavorska, Tetiana (ТДАТУ, 2013)
Показано необхідність оптимального поєднання в сільському господарстві державного регулювання економіки з ринковими регуляторами. Розглянуто можливості надання державної підтримки (зокрема заходів «жовтої скриньки») фермерським господарствам в умовах членства України в СОТ. Досліджено, що у 2011 році більшість фермерських господарств (93,3 %) із середньою площею сільськогосподарських угідь 68,1 га майже залишаються поза сферою державної підтримки. Встановлено чітко виражену тенденцію впливу обсягу державної підтримки на підвищення прибутковості фермерських господарств. Розглянуто роль Українського державного фонду підтримки фермерських господарств у реалізації державної політики. Наведено напрями фінансової підтримки становлення і розвитку фермерських господарств. Розглянуто цілі та критерії отримання фінансової підтримки на безповоротній та поворотній основі. Проаналізовано сучасні складнощі організації процедури отримання державних коштів.
Keywords: бюджетні кошти; фермерські господарства; державна підтримка