Когенераційна технологія перетворення енергії вітру - Жарков, В. Я.; Жарков, А. В.; Галько, Сергій Віталійович; Галько, Сергей Витальевич; Halko, Serhii (Полтава : ПП “Астрая”, 2019)
У даний час у всьому світі велика увага приділяється процесам когенерації, що забезпечує комбіноване (сумісне) виробництво електричної і теплової енергії від одного джерела. Перед власниками невеликих ВТУ постає проблема: що робити з вітровою електроенергією, коли в теплоті немає потреби, а вітер дме. Разом з тим, близько 40 % енергії селянинові потрібні у вигляді НПТ. Для реалізації когенераційної технології в ТДАТУ запатентована, пат. 64568, присадибна когенераційна ВЕУ на базі ІПЕВТ з самозбудженням . Її достоїнством є автономність і можливість одночасно генерувати НПТ і електричну енергію, наприклад, для обігріву і освітлення приватного парниково-тепличного господарства, залежно від потреби в них.
Keywords: електрична енергія; теплова енергія; вітрова електроенергія; вітроелектрогенератор; змінний струм; металевий дисковий ротор; електропровідність; дводисковий ротор; обмотка; індукція