Передумови розвитку овочівництва в Мелітопольському районі Запорізької області - Тебенко, Віта Миколаївна; Тебенко, Вита Николаевна; Tebenko, Vita; Грибова, Діана Вікторівна; Грибова, Диана Викторовна; Hrybova, Diana; Завадських, Ганна Миколаївна; Завадских, Анна Николаевна; Zavadskykh, Hanna (My University, 2016)
UK: Метою статті є вивчення досягнутого рівня економічної ефективності виробництва овочевої продукції на сільгосппідприємствах Мелітопольського району Запорізької області та визначення основних напрямів його підвищення. Проаналізовано динаміку рентабельності продукції рослинництва, досліджено сучасний рівень економічної ефективності овочівництва на с/г підприємствах району. Запропоновано схему пріоритетних напрямів інтенсифікації виробництва овочів. За допомогою рейтингового методу кількісної оцінки ризиків визначено зони ризику діяльності с/г підприємств району. З використанням моделі Альтмана розраховано ступінь ймовірності банкрутства підприємств. Обґрунтовано необхідність розвитку галузі на інноваційній основі. RU: Целью статьи является изучение достигнутого уровня экономической эффективности производства овощной продукции на сельхозпредприятиях Мелитопольского района Запорожской области и определение основных направлений его повышения. Проанализирована динамика рентабельности продукции растениеводства, исследован современный уровень экономической эффективности овощеводства на с/х предприятиях района. Предложена схема приоритетных направлений интенсификации производства овощей. С помощью рейтингового метода количественной оценки рисков определены зоны риска деятельности с/х предприятий района. С использованием модели Альтмана рассчитана степень вероятности банкротства предприятий. Обоснована необходимость развития отрасли на инновационной основе. EN: The article is aimed at studying the achieved level of the economic efficiency of producing vegetable production in the agricultural enterprises of Melitopol rayon of Zaporizhzhya region, and identification of the main directions of its increase. The dynamics of profitability of the crop production has been analyzed, the current level of the economic efficiency of vegetable production at the agricultural enterprises of the rayon has been examined. A scheme of priorities for intensifying the vegetable production has been proposed. Using the rating method for the quantitative risk evaluation, areas of risk in terms of activities of the agricultural enterprises of the rayon have been determined. Using the Altman's model, probability of bankruptcy of the enterprises has been calculated. Necessity of development of the industry sector on the innovation basis has been substantiated.
Предпосылки развития овощеводства в Мелитопольском районе Запорожской области
Preconditions for Development of Vegetable Production in the Melitopol Rayon of Zaporizhzhia Region
Keywords: овочівництво; економічний ризик; прибутковість; інтенсифікація; інноваційний розвиток; овощеводство; экономический риск; прибыльность; интенсификация; инновационное развитие; vegetable production; profitability; economic risk; intensification; innovation development