Інвентаризація активів підприємства, облік та контроль розрахунків за відшкодуванням завданих збитків : кваліфікаційна робота ОС «Магістр» : спец. 071 Облік і оподаткування ОПП «Облік і оподаткування» - Виставкін, Антон Вікторович (Запоріжжя: ТДАТУ, 2026)
Об’єктом дослідження є процеси інвентаризації, обліку та контролю розрахунків за завдані збитки у медичному закладі. Предметом дослідження є теоретико-методичні засади інвентаризації, обліку та контролю розрахунків за завдані збитки у медичному закладі. Мета магістерської дипломної роботи полягає в дослідженні інвентаризації активів, обліку та контролю розрахунків за відшкодуванням завданих збитків у медичному закладі та розробити рекомендацій щодо підвищення ефективності цих процесів. Завданнями магістерської дипломної роботи є: дослідити теоретичні підходи до визначання інвентаризації як об’єкта обліку та особливості її проведення в умовах воєнного стану; визначити порядок відповідальності та особливості оцінки завданої шкоди працівниками медичного закладу; визначити умови організації обліку активів у закладі охорони здоров’я; провести аналіз нормативно-правового забезпечення проведення інвентаризації; провести інвентаризацію активів у медичному закладі; удосконалити систему обліку та контролю розрахунків за відшкодуванням завданих збитків. За результатами дослідження використано системний підхід – для комплексного оцінювання процесів інвентаризації та контролю у медичному закладі; бухгалтерський та фінансовий аналіз – для обробки інвентаризаційних даних та оцінки ефективності розрахунків за збитками; порівняльний аналіз – для визначення динаміки збитків та ефективності їх погашення; аналітичний та графічний метод – для відображення наочної оцінки матеріальних втрат і контролю за їх відшкодуванням. Одержані результати можуть бути використані при розробці системи внутрішнього контролю обліку активів та розрахунків за відшкодуванням збитків у медичних закладах, а саме: під час вдосконалення процедур інвентаризації основних засобів, медикаментів, матеріалів та МШП; для розробки типових актів про нестачі та надлишки основних засобів, а також стандартів документування матеріальної відповідальності; під час інтеграції інформаційних систем обліку, що забезпечують оперативний контроль та аналітику розрахунків за збитками; при підготовці рекомендацій для керівництва закладів охорони здоров’я щодо оптимізації використання матеріальних ресурсів та підвищення ефективності внутрішнього аудиту.
Keywords: інвентаризація активів; облік матеріальних цінностей; контроль розрахунків; відшкодування збитків; медичні заклади; фінансова дисципліна