Еволюційний характер розвитку фермерських господарств - Єременко, Денис Володимирович; Еременко, Денис Владимирович; Eremenko, Denys (Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2017)
UK: У статті розглянуто особливості функціонування вітчизняного фермерства як складової аграрного підприємництва. Обґрунтовується необхідність нових підходів до стимулювання процесу розвитку фермерських господарств на засадах конкурентоспроможності. Автор зазначив, що єдиною чітко сформульованою державною ініціативою в цьому сегменті сільськогосподарської продукції за останній період можна вважати тільки певні заходи організаційного та правового характеру щодо стимулювання консолідації певної групи особистих підсобних господарств в напряму набуття формального статусу суб'єкта підприємницької діяльності шляхом створення їх на базі сімейних ферм. У статті вказується на недостатній рівень успіху цього проекту внаслідок неврахування організаційно-економічних та соціальних особливостей здійснення господарської діяльності в цьому сегменті аграрного виробництва. У статті підкреслюється необхідність вивчення особливості формування та функціонування фермерських господарств в економічному та соціальному аспектах. Автор вказує на еволюційний характер формування цього сегмента сільськогосподарського виробництва, неоднозначну роль державних інститутів на певних етапах становлення. У статті проаналізовано актуальні проблеми конкурентоспроможного розвитку фермерських господарств та запропоновано шляхи їх вирішення. На думку автора, основним напрямом розвитку вітчизняного аграрного сектора є забезпечення конкурентоспроможного високотоварного сільськогосподарського виробництва, поряд з розширенням сфер виробничо-господарської діяльності. Дуже важливим є обрання належної стратегії розвитку для вітчизняних сільгоспвиробників у рамках аграрного бізнесу. Зазначається, що творчий підхід у реалізації існуючих нормативно-правових механізмів господарювання як специфічного інституту є одним з основних компонентів забезпечення конкурентоспроможного розвитку цього сегмента аграрного бізнесу в умовах інтеграції України в макроекономічному середовищі. RU: В статье рассмотрены особенности функционирования отечественного фермерства как составляющей аграрного предпринимательства. Обосновывается необходимость новых подходов к стимулированию процесса развития фермерских хозяйств на принципах конкурентоспособности. Автор отметил, что единственной четко сформулированной государственной инициативой в данном сегменте сельскохозяйственной продукции за последний период можно считать только определенные меры организационного и правового характера по стимулированию консолидации определенной группы личных подсобных хозяйств в направлении обретения формального статуса субъекта предпринимательской деятельности путем создания их на базе семейных ферм. В статье указывается на недостаточный уровень успеха этого проекта в результате неучитывания организационно-экономических и социальных особенностей осуществления хозяйственной деятельности в данном сегменте аграрного производства. В статье подчеркивается необходимость изучения особенности формирования и функционирования фермерских хозяйств в экономическом и социальном аспектах. Автор указывает на эволюционный характер формирования данного сегмента сельскохозяйственного производства, неоднозначную роль государственных институтов на определенных этапах становления. В статье проанализированы актуальные проблемы конкурентоспособного развития фермерских хозяйств и предложены пути их решения. По мнению автора, основным направлением развития отечественного аграрного сектора является обеспечение конкурентоспособного высокотоварного сельскохозяйственного производства, наряду с расширением сфер производственно-хозяйственной деятельности. Очень важным является избрание надлежащей стратегии развития для отечественных сельхозпроизводителей в рамках аграрного бизнеса. Отмечается, что творческий подход в реализации существующих нормативно-правовых механизмов хозяйствования как специфического института является одним из основных компонентов обеспечения конкурентоспособного развития этого сегмента аграрного бизнеса в условиях интеграции Украины в макроэкономической среде. EN: In the article the peculiarities of local farmers as part of the agricultural business. It is noted that the only clearly formulated state initiative for this segment of agricultural production in the last period can be considered only certain measures of organizational and legal nature to stimulate the consolidation of a certain group of private farms formal status of a business entity by establishing them on the basis of family farms. The authors point to the inadequate level of success of this project. The author points to the following factors that affect transformational development of private farms: the negative impact of changes in property relations in the domestic agricultural sector; a General deterioration in the living standards of the rural population; low level of business activity of representatives of agricultural production; the amorphousness of this category of agricultural producers. The article emphasizes the need to study the specific formation farms as an economic and social entity. Noted the evolutionary nature of the formation of this segment of agricultural production. Analyzed the current problems of farmers and the ways to address them. According to the author, the main focus of the domestic farming is to provide competitive high-value agricultural production, together with the expansion of industrial and economic activity. It is very important election proper development strategy for domestic farmers as part of the agricultural business. Reported that the creative approach in implementing the existing regulatory mechanisms of farming as a specific institution is one of the basic components ensure competitive development of this segment of the agricultural business in the conditions of integration of Ukraine in the macroeconomic environment.
Эволюционный характер развития фермерских хозяйств
The evolutionary nature of development of farms
Keywords: фермерські господарства; аграрне виробництво; підприємницька діяльність; сталий розвиток сільських територій; фермерские хозяйств; аграрное производство; предпринимательство; устойчивое развитие сельских территорий; farms; agricultural production; entrepreneurship; sustainable development of rural areas